Bicilklizam

Dvanaest je biciklističkih staza u Parku prirode Velebit, a dio ih se može kombinirati. Sve su iznimno atraktivne jer vožnja pruža užitak doživljaja šume, planine i krških fenomena Velebita i mora. Preporučuje se prethodno biciklističko iskustvo. Najma bicikla nema i uputno je pogledati preporučeno doba godine za vožnju. </

Krasno staza 1

Od početne točke staza ide glavnom cestom u smjeru Senja prolazeći kroz zaselak Glavaši te se laganim usponom nastavlja dalje istom cestom do odvojka za svetište Majke Božje od Krasna na Plasi. Do svetišta dalje vodi dobra makadamska cesta (u dužini od 5 km) blagog uspona, koja dijelom prolazi kroz bjelogoričnu i crnogoričnu šumu, a dijelom pruža predivan panoramski vidik na Krasno i okolne vrhove koji ga nadvisuju. Prije same crkve Majke Božje od Krasna ponovno počinje asfalt, odakle se staza serpentinama spušta prema zaseoku Devčići na glavnoj cesti.

U svetištu svakako treba posjetiti crkvu Majke Božje od Krasna iz 17. stoljeća. Ako kod crkve skrenete desno prema motelu, pružit će vam se prekrasan vidik na Krasno, ali i dijelove Gackog i Ličkog polja, a za dobre vidljivosti i na vrhove južnog Velebita i ličke Plješevice. Kod Devčića staza skreće desno glavnom cestom do zaseoka Krčić gdje ponovno skreće desno na lokalnu asfaltiranu cestu koja vodi kroz zaselak Dujmišići i Polje gdje se ponovno spaja na glavnu cestu nastavljajući dalje do početne točke.

U Dujmišićima se mogu vidjeti stare šterne od klesanog kamena, različitih oblika, često s otvorima „grljcima“ isklesanima iz jednog kamena, na kojima možete utažiti žeđ ili čuti njihovu povijest od ljubaznih domaćina. U Polju se može vidjeti i župna crkva sv. Ante, te razgledati Muzej šumarstva – jedini u Hrvatskoj.

  • Dužina staze: 14 km
  • Visinska razlika: 250 m
  • Preporučeni period godine za posjet: Od svibnja do listopada
  • Postoji li mogućnost iznajmljivanja bicikla: Ne
  • Vrsta staze: Makadam 35%, asfalt 65%
Krasno staza 2
Krasno lstaza 3
Krasno staza 4
Senj - Oltari
Sv. Juraj – Oltari
Vratnik – Oltari
Oltari – Duliba – Krasno
Oltari – Zavižan – Lom – Lubenovac – Alan
Brušane – Rizvanuša – Brušane (srednji Velebit)
Baške Oštarije – Stupačinovo – Prpići (srednji Velebit)
Staza Južni Velebit