• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color
  • color1 color
  • color2 color
  • color3 color

Dobrodošli
Predstavljanje knjige Ede Popovića "U Velebitu" PDF Ispis E-mail
Autor pp-velebit   
Utorak, 04 Lipanj 2013 07:24

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša i
Dana zaštite planinske prirode u Hrvatskoj
Javna ustanova “Park prirode Velebit”

poziva Vas

na predstavljanje nove knjige Ede Popovića “U Velebitu
i razgovor s autorom

u petak, 07. lipnja 2013.g. u 18 sati u
Kulturno-informativnom centru (Budačka 12), Gospić

 
32 godine od proglašenja Parka prirode Velebit PDF Ispis E-mail
Autor pp-velebit   
Srijeda, 29 Svibanj 2013 07:42

Na dan 29. svibnja 1981. godine, Hrvatski sabor je proglasio planinu Velebit parkom prirode.
Park prirode „Velebit" je najveće zaštićeno područje (2274 km2) i najznačajnije endemsko čvorište flore i kopnene faune u Hrvatskoj.
Splet prirodnih okolnosti uz tri različite klime (mediteranska, kontinentalna i planinska) koje se isprepliću na ovom području, stvorio je različita staništa velikom broju hrvatskih i velebitskih endema flore i faune.
Flora Velebita je izrazito bogata: prisutno je oko 1854 vrsta biljaka od kojih 79 endema poput velebitske degenije (Degenia velebitica), hrvatske sibireje (Sibiraea croatica), velebitske zvončike (Campanula velebitica) i dr.
Staništa od osobite važnosti za endemične svojte su stijene i točila (na zapadnoj padini Velebita), špilje, rijeke (Krupa i Zrmanja), te planinski travnjaci i pašnjaci.
U cjelini gledano, na Velebitu  prevladavaju šumska staništa, a za očuvanje sveukupne biološke raznolikosti vrlo su važne planinske livade i pašnjaci koji ih presijecaju.
Ove godine Velebit obilježava još dvije značajne godišnjice:
35 godina od proglašenja rezervatom biosfere (UNESCO-ov program „Čovjek i biosfera") 
80 godina od izgradnje Premužićeve staze.

Ažurirano Srijeda, 29 Svibanj 2013 07:45
 
Obilježavanje Dana Parka prirode Velebit PDF Ispis E-mail
Autor pp-velebit   
Srijeda, 15 Svibanj 2013 12:32
Povodom Dana Parka, Dana zaštite prirode i Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Javna ustanova „Park prirode Velebit“  u subotu 18. svibnja organizira  slijedeće aktivnosti:
- dan otvorenih vrata u uvali Zavratnica – besplatan ulaz za sve posjetitelje u ovaj značajni krajobraz;
 
- Državnu stijensku vježbu u Dabarskim kukovima – uz zajedničku  organizaciju sa Hrvatskom gorskom službom spašavanja,  na području Dabarskih kukova (u blizini Ravnog Dabra), na stijeni Rujičina kuka održat će se Državna stijenska vježba. 
 
Glavni cilj vježbe  je izrada linija za spašavanje na stijeni Rujičinog kuka koje bi u budućnosti olakšale i ubrzale samo spašavanje alpinista iz stijene, te provjera sigurnosti postavljenih smjerova i izrada elaborata spašavanja.
Stijena Rujičinog kuka je jedna od poznatijih alpinističkih destinacija u Hrvatskoj i kao takva veliki promotor turizma na Velebitu. 
Budući da se Rujičin kuk nalazi u alpinističkoj zoni „Dabarski kukovi“ 
koja je svakim danom sve više posjećena,  Javna ustanova „Park prirode Velebit“ na ovaj način želi promovirati alpinizam na Velebitu te osigurati da alpinistička zona bude što sigurnija za svoje posjetitelje. 
Vježba će se održavati i u nedjelju, međutim sve zainteresirane pozivamo da posjete Ravni dabar u subotu popodne.
 
Zajedno za ljepši, čišći i zdraviji okoliš! – akcija sakupljanja i zbrinjavanja EE otpada PDF Ispis E-mail
Autor pp-velebit   
Srijeda, 17 Travanj 2013 11:53

Park prirode Velebit, Nacionalni park Sjeverni Velebit i Nacionalni park Paklenica povodom obilježavanja  Dana planete Zemlje organiziraju akciju sakupljanja i zbrinjavanja  elektičnog i elektronskog otpada (EE otpada). Osim sakupljanja otpada biti će održana predavanja u osnovnim školama u Krasnu, Karlobagu i Starigrad Paklenici. 

Električni i elektronički otpad je OPASAN otpad i ulaskom u EU zakonska obveza RH je zbrinuti ga na odgovarajući, zakoniti način odvojeno od komunalnog otpada.

Elektronika ima posebne karakteristike zbog kojih je njezina proizvodnja i korištenje izvor velikog utjecaja na društvo i okoliš, a zbrinjavanje EE otpada problematično. Cilj akcije je educirati djecu i ljude o štetnosti EE otpada i važnosti da se takav otpad adektvatno zbrine, da zbrinjavanje takvog otpada mogu vršiti samo tvrtke koje su za to ovlaštene od strane Ministarstva zaštite okoliša i prirode  i jedino na taj način, putem ovlaštene tvrtke otpad će se reciklirati, svaki drugi način odvoza otpada ponovo završava na deponijama, zagađuje okoliš i šteti zdravlju ljudi,  te ako ubuduće budu imali takav otpad mogu nazvati besplatni telefon i naručiti besplatni otvoz otpada iz svojih dvorišta.

 Akcija sakupljanja i odvoza  EE otpada će se održati   na području  naselja Krasna, Karlobaga, Brušana, Baških Oštarija i  općine Starigrad Paklenice.

 Pozivamo građane  da sav EE otpad dovezu na niže navedene  lokacije od 20. do 22. travnja 2013. godine. Odvoz će biti organiziran 22.4. u prijepodnevnim satima.

 KARLOBAG:  Parkiralište kod gradske plaže 

BAŠKE OŠTARIJE: Školsko dvorište 

BRUŠANE: Školsko dvorište 

STARIGRAD PAKLENICA: pokraj Upravne zgrade Javne ustanove „Nacionalni park Paklenica“

 Za naselje KRASNO  sakupljanje će biti organizirano tijekom 22. i 23.4., odvoz 24.4. nakon 10 sati, a mjesto sakupljanja je pokraj Upravne zgrade Javne ustanove „Nacionalni park Sjeverni Velebit“.

Za sve informacije i pitanja možete se obratiti Javnoj ustanovi „Park prirode Velebit“ na broj telefona  053 560 450.

 


Što je EE otpad 

Ažurirano Srijeda, 17 Travanj 2013 12:15
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 » > Kraj >>

Stranica 3 od 7

Prirodna baština

Vuk
Vuk (Canis lupus)

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 7 

Virtualne šetnje

image

Statistike

Članova : 3
Sadržaj : 133
Web Linkovi : 6
Posjete Sadržajima : 559775

Linkovi

Dinaridi-logo-HRV160

grifon