Srijeda, 22 Ožujak 2017


Na području srednjeg Velebita, lokalitet Ravni Dabar, alpinistička je zona gdje je dozvoljeno sportsko penjanje i to na slijedećim stijenama (kukovima):

Prilikom utvrđivanja najpovoljnijih lokacija za sportsko penjanje vodilo se računa da alpinističke aktivnosti ne naruše bogatstvo i raznolikost flore i faune (prvenstveno ptičja gnijezda).

Položaj endemičnih biljnih vrsta izvan je ili uz penjačke smjerove. Upozoravaju se penjači da ne trgaju i ne beru endemične i zaštićene biljne vrste. Preporuča se da se prilikom penjanja zaobiđu rozete s listovima ili busenove zvončića (Campanula fenestrellata, C. waldsteiniana) koje rastu u pukotinama stijena.

Zabranjuje se postavljanje novih smjerova bez znanja Uprave Javne ustanove „Park prirode Velebit“. Postavljanje novih smjerova trebaju razmotriti stručnjaci, ornitolozi odnosno botaničari.

 Lokalitet  Broj smjerova Raspon težine Raspon dužine 
 Visibaba /
Agin kuk
5c+ - 6c+  85 - 140 m
Čelina kuk  3 6a - 7a+  70 - 100 m 
 Rujičin kuk 17 4c - 6c+   65 - 185 m  

 

 

 

 

 

 

 

Smještaj:
Penjači mogu potražiti smještaj u najbližem planinarskom domu u Ravnom Dabru ili na Baškim Oštarijama (planinarske kuće: „Vila Velebita“ i „Prpa“; kamp „Velebit“).