Srijeda, 22 Ožujak 2017

kudin most

Podno južnih padina Velebita, usječena duboko u kanjon teško prohodnoga kraja, teče rijeka Zrmanja.

U nju se ulijeva Krupa - najduža i vodom najizdašnija pritoka Zrmanje. Na svom kratkom toku od gotovo 11 km Krupa je izgradila 19 slapova od kojih većina što visinom, što razvedenošću i oblikom spadaju u najljepše slapove u Hrvatskoj.

 

cerovackeCerovačke špilje u Hrvatskoj su najveće i najzanimljivije, četiri kilometra jugozapadno od Gračaca, na sjeverno istočnoj padini velebitskog brda Crnopac (1403 m), u južnom dijelu Parka prirode Velebit. Otkrivene su prilikom izgradnje Ličke pruge 1924. godine, a otkrio ih je graditelj pruge Nikola Turkalj. Ime su dobile po željezničkoj postaji Cerovac. Ove su pećine jedno od najvećih nalazišta pecinskog medvjeda u Hrvatskoj, a pronađene su fosilne čovječije kosti i brončana sjekira. Dužina pećina iznosi 3.800 m, a čitavog sustava 4 kilometra. Gornja pećina duga je 1200 m, a Donja 2400 m. Između njih nalazi se znatno manja, Srednja pećina. Prosječna je temperatura u špiljama 11°C.

zavratnicaUvala je dugačka oko 900 m, a široka 50 - 150 m. Zbog svojih prirodnih vrijednosti još 1964. god proglašena je zaštićenim krajolikom, a od 1981.god sastavni je dio Parka prirode Velebit.Početkom prošlog stoljeća napravljeno je šetalište i terase u samom središtu zaljeva da bi se spriječilo daljnje propadanje. Za zaustavljanje rada bujica, posadili su se u suhozidu, na kaskadama i terasama, čempresi, alpski bor, smokva, crnika i drugo drveće.Iako oskudna tlom, Zavratnica je stanište 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih.

 

pp velebit

Kratki video pregled najzanimljivijih lokacija u Parku Prirode Velebit.

 

 premuzicevaProteže se od Zavižana do Baških Oštarija u dužini od 57 kilometara. Staza je građena
1930 - 1933.g. Kvalitetom gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš ova staza se smatra remekdjelom graditeljstva.

 

 

velebitOvo su snimke Velebita od Svetog Brda preko Vaganskog vrha do Dabarskih kukova. Snimci su nadograđeni sa Zavižanom i dijelom Premužićeve staze, kao i snimcima Rossijeve kolibe. Snimci obuhvaćaju Sveto brdo, Vaganski vrh, Budakovo brdo, Bačić kuk, Velinac, Ljubičko brdo, Kizu, Zavizan, Premuzićeva staza i Rossijevu kolibu. Ove snimke se stalno nadograđuju.

 

velebit 2 dioFilm obuhvaća: Ljubičko brdo, Sveto brdo, Vaganski vrh, Vlaški grad, Ivine Vodice, Struge, Stap i Šugarsku dulibu kroz Ramino korito.