Srijeda, 22 Ožujak 2017

Virtualne šetnje

 

virtualne-setnje

Linkovi

Dinaridi-logo-HRV160

                                                                                                      

 

                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                  

 

Brojač posjeta

249295
DanasDanas535
JučerJučer615
Ovaj tjedanOvaj tjedan1749
Ovaj mjesecOvaj mjesec11251
UkupnoUkupno249295

Podnokudinmost1 južnih padina Velebita, usječena duboko u kanjon teško prohodnoga kraja, teče rijeka Zrmanja.

U nju se ulijeva Krupa - najduža i vodom najizdašnija pritoka Zrmanje. Na svom kratkom toku od gotovo 11 km Krupa je izgradila 19 slapova od kojih većina što visinom, što razvedenošću i oblikom spadaju u najljepše slapove u Hrvatskoj.

Posjetom poučnoj stazi Kudin most , upoznati ćete najljepši dio Krupe sa njezinim raskošnim slapovima i sedrenim kaskadama, te prošetati preko Kudinog mosta, najstarijeg očuvanog prijelaza preko Krupe.

Sa poučne staze od Golubića do Kudinog mosta otvaraju se iznenađujući vidici na modro-zelenu Krupu i na njenu sedrenu barijeru zvanu Deveterac. Deveterac je dobio ime po devet sedrenih kaskada koje završavaju visokim slapom preko kojeg vodi Kudin most.

Predaja kaže da je most izgradio zaljubljeni mladić Kude kako bi premostio rijeku koja ga je dijelila od njegove drage. Po njemu je most i dobio ime.

Izgrađen je u suhozidu, na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Radišni (i zaljubljeni!) majstor je u 12 lukova izrađenih od sedrenih blokova i isto toliko kamenih stupova spojio obje obale Krupe.

Most je  preventivno zaštićen kao spomenik kulture.

Kako doći : na cesti Obrovac-Gračac skrenite prema Golubiću i Kaštel Žegarskom. Nakon dolaska u selo Golubić, kod stare škole slijedeći oznaku skrenite cestom prema Kudinom mostu. Poučna staza počinje s vidikovcem na kanjon Krupe kod zadnjih kuća u selu. Od vidikovca staza nastavlja put do Kudinog mosta u dužini od cca 1 km (potrebno oko 40 min hoda). Sa sobom je potrebno imati dovoljno vode, udobnu obuću i zaštitu od sunca.

Ovom stazom se i danas koriste lokalni stanovnici radi silaska do rijeke zbog napajanja stoke i obrađivanja ono malo plodne zemlje.

Kratki video Kudin most možete vidjeti ovdje.