Srijeda, 22 Ožujak 2017

cerovacke kameni svatoviCerovačke špilje, smještene na južnom dijelu Parka prirode „Velebit“, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa oko 7 km istraženih kanala i dalje se istražuju. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje.

Ove špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako ovdje možete i danas vidjeti tragove „brušenja“ medvjeda na stijenama nastale njihovim kretanjem uz stjenke špilja. Posjetom jedne od špilja dobit će te uvid u bogatstvo podzemnog svijeta Velebita.

Voda svojim konstantnim kapanjem nastavlja tisućama godina star proces gradnje siga. Zato je iznimno važno da se stupajući špiljom ponašamo s poštovanjem prema istoj i ne diramo njene ukrase. Jer samo jednim nepromišljenim pokretom ruke prekinut ćemo proces koji traje desetljećima.

Gornja Cerovačka špilja

cerov gornja spiljaGornja Cerovačka špilja se nalazi iznad (32 m) željezničke pruge. Gornja Cerovačka špilja bila je poznata lokalnom stanovništvu kao Kesića špilja. Duljina do sad istraženih kanala iznosi oko 3800 metara, a duljina turističke staze je oko 700 metara. Do ulaza u špilju vodi staza od Donje špilje u trajanju cca 10 min, prvih 400 m staze su strmije stepenice te se nepreporučava osobama s zdravstvenim poteškoćama da koriste ovu stazu. Ulaz je prostran (cca 10 x 6 metara) i orijentiran prema sjeveru. Poznatije dvorane u Gornjoj špilju su: Medvjeđi rov duljine 214 metara, u ovom kanalu pronađene su brojne kosti špiljskog medvjeda (Ursusspelaeus) te tragovi kretanja medvjeda u mraku špilje – tzv. medvjeđa brušenja. Veliku dvoranu. Dvoranu paleolitskog lovca, ovdje su također otkrivene kosti špiljskog medvjeda, ali i vrlo značajni paleoantropološkiostatci(ljudska kost, koštani šiljci).

Srednja Cerovačka špilja

Srednja Cerovačka špilja se nalazi u usjeku željezničke pruge između Gornje i Donje Cerovačke špilje. Ulaz (veličine cca 2 x 1,5 metar) je orijentiran prema sjeveru. Ukupna duljina svih kanala Srednje Cerovačke špilje iznosi 390 m, a njena dubina je 92 m. Prema morfološkom tipu ovo je koljenasti i razgranati speleološki objekt.

Donja Cerovačka špilja

zdenac zivota tomDonja Cerovačka špilja se nalazi oko 15 m ispod željezničke pruge, u početku zvana Turkaljeva pećina. Duljina svih do sad istraženih kanala u Donjoj Cerovačkoj špilji su preko 4000 m, a duljina turističke staze je oko 700 metara.Do ulaza vodi široka staza udaljena cca 15 min hoda od parkirališta. Ulaz joj je manjih dimenzija, također orijentiran prema sjeveru. Na oko 800 metara duljine se špilja dijeli u dva kraka. jedan se krak pruža prema sjeverozapadu. U tom se kraku nalazi glavno nalazište ostataka špiljskog medvjeda tzv. Medvjeđa dvorana. Drugi krak se pruža prema jugozapadu i predstavlja glavni kanal kojim je tekla voda iz Gračačkog polja u doba kada je špilja imala aktivnu hidrogeološku funkciju ponora.

Donja Cerovačka špilja je također ispunjena brojnim sigastim tvorevinama (speleothemima) poput stalaktita, stalagmita, stupova, zavjesa, saljeva, kaskada, pizolita (špiljskih bisera), ali i neobičnim i rijetkim eksentričnimspeleothemima